25. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Pastilla se zeleninou je lahodný marocký pokrm plný exotických chutí. Tento recept kombinuje výběr čerstvé zeleniny s aromatickými kořením a křehkými vrstvami filo těsta. Tato lahůdka je ideální jako vegetariánská alternativa k tradiční pastille s masem. S námi si připravíte pastillu se zeleninou snadno a rychle a její chuť vás nadchne.
Suroviny
- 500 g listového těsta
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 mrkve, nastrouhané
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř dle chuti
- 100 g mandlí, nakrájených na plátky
- 5 vajec
- 2 lžíce nasekaného petrželového lístku
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte nakrájenou mrkev, cuketu, papriku a rajčata a smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte mletý kmín, mletou papriku, sůl a pepř a smažte další 2 minuty.
- Do zeleniny přidejte nakrájené mandle a promíchejte.
- V misce rozšlehejte vejce s petrželovým lístkem a přidejte je k zelenině v pánvi.
- Při nízké teplotě smažte až se vejce ztuhnou a zelenina je obalena ve sladkém omáčce.
- Za stálého míchání přidávejte plátky listového těsta na vrchu směsi, dokud nevytvoříte několik vrstev.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Nakonec podávejte pastillu se zeleninou teplou.