29. 7. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Parmezánové rizoto s hříbkami je lahodné a uchuťované předkrmové jídlo plné italských chutí. Tento recept vás zavede do prostředí italské kuchyně a naučí vás, jak připravit dokonale krémové rizoto s jemným parmezánovým aroma a lahodnými hříbky. Začněte kuchařskou výzvou a připravte si tento bohatý večerní pokrm plný chuti!
Suroviny
- 200 g arborio rýže
- 400 g čerstvých hříbků
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 60 g másla
- 100 ml bílého vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Nejdříve očistěte a nakrájejte hříbky na plátky.
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a smažte dalších pár minut.
- Přidejte nakrájené hříbky a smažte je na středním ohni asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rýži a péct a míchat, dokud se rýže začne lehce připalovat (asi 2 minuty).
- Přilijte bílé víno a vařte, dokud víno téměř nevypaří.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, přibližně 200 ml najednou. Vařte za stálého míchání, dokud se rýže nenasaje vývarem a není al dente (asi 20 minut).
- Vypněte oheň a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte ihned posypané nasekanou petrželkou jako ozdobu.