31. 7. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Chutné a pikantní kuře tikka masala je lahodný indický recept, který určitě rozproudí chuťové buňky. Kombinace kuřecích kousků marinovaných ve směsi jogurtu a aromatických kořeních, zalitých bohatou omáčkou z rajčat a smetany, vytváří nezapomenutelnou chuťovou explozi. Tento recept je ideální pro ty, kteří milují pikantní jídla plná exotických chutí. Pokud hledáte něco originálního a svěžího, kuře tikka masala je tím pravým.
Suroviny:
- 500 g kuřecího masa (na kousky)
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 4 stroužky česneku (utlučené)
- 2 lžičky čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté koriandru
- 1 lžička garam masaly
- 1/2 lžičky mletého kajenského pepře
- 400 g rajčat ze plechovky (nasekaná)
- 100 ml smetany ke šlehání
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
- Sůl podle chute
Postup:
- Na pánvi si rozpalte olej a osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte utlučený česnek a nastrouhaný zázvor. Všechno dobře promíchejte.
- Přidejte mletý kmín, kurkumu, sladkou papriku, koriandr, garam masalu a kajenský pepř.
- Míchejte asi 1 minutu, dokud nezačnou docházet vůně koření.
- Přidejte na kostky nakrájené kuřecí maso a opékejte ho, dokud nezezlátne z každé strany.
- Přidejte nakrájená rajčata a sůl podle chuti. Promíchejte a nechejte vařit asi 10 minut.
- Pak přidejte smetanu a vařte ještě asi 5 minut.
- Podle potřeby můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Když je maso měkké a omáčka trochu zhoustne, hotové jídlo je připraveno.
- Posypte čerstvou petrželkou nebo koriandrem a podávejte s rýží nebo indickým chlebem naan.