13. 12. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo domácích palačinek s čerstvou jablečnou omáčkou! Tento recept je jednoduchý a rychlý, ideální pro rodinné snídaně nebo sladký dezert. Připravte si křehké palačinky pokryté voňavou omáčkou z čerstvých jablek, skořice a cukru. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to. Vyzkoušejte tento tradiční recept, který potěší každého milovníka sladkého. Přinášíme tipy na variace a jak dosáhnout dokonalého výsledku. Vychutnejte si lahodné palačinky s jablečnou omáčkou dnes!
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 400 ml mléka
- 1 lžička cukru
- Špetka soli
- Máslo na smažení
Pro jablečnou omáčku:
- 4 velká jablka
- 50 g másla
- 4 lžíce cukru
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku (volitelné)
- Šťáva z 1/2 citronu
Postup
- V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vejce a polovinu mléka a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Poté postupně přilévejte zbytek mléka a míchejte, aby těsto bylo hladké a bez hrudek.
- Rozehřejte malé množství másla na pánvi a nalijte trochu těsta, pánví jemně naklánějte tak, aby se těsto rozlilo do kruhu. Smažte na středně silném ohni dozlatova z obou stran a opakujte s ostatním těstem.
- Pro přípravu jablečné omáčky oloupejte jablka, vykrojte jádřince a nakrájejte je na malé kousky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájená jablka, cukr, skořici a hřebíček. Přidáte citronovou šťávu a vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou a nevytvoří jemnou omáčku.
- Hotové palačinky podávejte teplé s teplou jablečnou omáčkou.