15. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
Ossobuco s gremolatou
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept na italské spécialité – Ossobuco s gremolatou – vám přináší jednoduchý a chutný způsob, jak připravit lahodné jídlo. Ossobuco, který se překládá jako „kost se štěpem“, je pokrm z telecího holení, který je dusený v aromatické omáčce. Tento tradiční italský recept je podáván s gremolatou, což je směs čerstvé petržele, citronové kůry a česneku, která dodává jídlu osvěžující a výraznou chuť. Vyzkoušejte tento recept a užijte si lahodné italské jídlo přímo ve svém domově.

Suroviny

  • 4 kusy ossobuco (telecí koleno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, na kolečka
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 400 g rajčat, oloupaných a nakrájených
  • 250 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
  • 125 ml bílého vína
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup

  1. V hrnci nebo v duté misce rozpáleném na střední teplotu zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne.
  2. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a kostičky celeru. Smažte asi 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte ossobuco do hrnce a opečte ho z obou stran, dokud není zlatě hnědé.
  4. Přidejte rajčata, vývar a bílé víno. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit přikryté asi 2 hodiny. Pokud je potřeba, přidávejte více vývaru, aby pokrývala maso.
  5. Přidejte sušený rozmarýn a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
  6. Nechejte vařit dalších 30 minut, nebo dokud je maso měkké a omáčka zhoustne.
  7. Servírujte s gremolatou a přílohou podle vlastního výběru.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *