25. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Opečená zelenina s červenou čočkou je jednoduchý a chutný pokrm plný lahodných příchutí a zdravých ingrediencí. Kombinace opečené zeleniny, jako jsou cukety, papriky a cibule, s bohatými a hladovými červenými čočkami vytváří lahodnou a nasycující vegetariánskou/veganskou alternativu. Tento recept je vhodný nejen pro zdravé stravování, ale také pro vyznavače jednoduchých a rychlých jídel. Vyzkoušejte tento recept a přineste si do talíře šmrnc zeleniny a bílkovin, které budou dávat vašemu tělu potřebné živiny.
Suroviny
- 1 až 2 papriky (barevné)
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g červené čočky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička oregana
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky mletého pepře
Postup
- Červenou čočku uvařte podle návodu na obalu.
- Papriky, cuketu a baklažán nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje a přidejte cibuli a česnek. Smažte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte nakrájenou papriku, cuketu a baklažán. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte tymián, bazalku a oregano. Smažte, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
- V míse smíchejte uvařenou červenou čočku s opečenou zeleninou. Zakápněte zbylým olivovým olejem a promíchejte.
- Zeleninu s červenou čočkou můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybě.