2. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Omáčka tahina je sýrovitá, krémová a lehce kořeněná omáčka, která se používá převážně v tradiční arabské kuchyni. Je vyrobená z tahini, který je vyrobený z mletých sezamových semen, a dalších přísad, jako je citronová šťáva, olivový olej, česnek a sůl. Omáčka tahina je skvělá jako dip ke grilovanému masu, zelenině nebo jako omáčka k salátům a sendvičům. S její krémovou texturou a bohatou chutí se stává neodmyslitelnou součástí každého jídla.
Suroviny:
- 125 ml tahini pasty (sezamová pasta)
- 2 stroužky česneku (utřené)
- 2 lžíce čerstvého citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 120 ml studené vody
Postup:
- V misce smíchejte tahini pastu, utřený česnek, citronovou šťávu a sůl.
- Přidejte studenou vodu a dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Případně můžete přidat více vody, pokud chcete řidší omáčku, nebo přidat více tahini pasty, pokud chcete hustší omáčku.
- Hotovou omáčku přendejte do džbánku nebo jiné nádoby a skladujte v lednici.