7. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Omáčka béarnaise je klasická francouzská omáčka, která je ideální doplněním k masu či rybám. Tato lahodná omáčka se vyznačuje bohatou a hodně křémovou konzistencí, sytou chutí a výrazným aroma. Recept na omáčku béarnaise představuje dokonalou kombinaci vaječných žloutků, másla, octa, estragonu a dalších bylinek. S tímto jednoduchým návodem si připravíte omáčku, která okouzlí vaše chuťové buňky a rozhodně nezklame ani náročné gurmány. Nechte se překvapit tímto bohatým a sladce kyselým příchutím omáčky béarnaise a pozvedněte vaření na úplně novou úroveň!
Suroviny
- 3 žloutky
- 200 g másla
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce estragonového octa
- 1 šalotka, nasekaná na drobno
- 1 lžička čerstvého estragonu, nasekaného
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Rozpusťte máslo v malom hrnci na miernom ohni.
- V inej miske vyšlehané žĺtky smiešajte s bílým a estragonovým octom.
- Pridajte do zmesi aj šalotku a estragon a dobře premiešajte.
- K změsce pridajte rozpuštěné máslom, citronovou šťávu, soľ a korenie.
- Omáčku dejte do hrnce a jemne ohřívajte za stálého míchání, dokud nezhoustne.
- Jakmile je omáčka hustá, odstrante z ohně a nechejte vychladnout.
- Podávejte jako přísadu ke grilovanému masu nebo vařeným zeleninovým pokrmům.