28. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Nákličková polévka je lahodný a osvěžující pokrm, který je plný živin a zdravých přísad. Tato polévka je připravena z náklíčků z různých druhů luštěnin, které jsou bohaté na vitamíny a minerály. Její chuťová kombinace se zeleninou a bylinkami poskytuje dokonalou rovnováhu mezi sladkou a pikantní. Vychutnejte si tuto lehkou a výživnou nákličkovou polévku a dopřejte svému tělu potřebné živiny!
Suroviny:
- 200 g nákličků (hráchových, fazolových nebo pšeničných)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celerová nať
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého papriky
- špetka mletého pepře
Postup:
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Mrkev, petržel a celerovou nať oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a nechte ho chvíli restovat s cibulí.
- Poté přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celerovou nať a restujte asi 5 minut.
- Do hrnce přidejte zeleninový vývar a nechte ho provařit.
- Přidejte nákličky, kmín, papriku, sůl a pepř a nechte vařit asi 15 minut, dokud nákličky nejsou měkké.
- Hotovou polévku můžete případně dochutit podle chuti solí nebo pepřem.