24. 8. 2024
Autor: Michaela Srncová
Moussaka s baklazány a masem
zdroj: Recepty 24/7

Moussaka s baklazány a masem je lahodný řecký pokrm plný chutí a vůní středomoří. Tato klasická kombinace grilovaných baklazánů, pikantního mletého masa a krémové omáčky je skvělou volbou pro každou příležitost. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si lahodný zážitek plný jemných chutí a aromat.

Suroviny

  • 2 středně velké baklažány
  • 500g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400g krájených rajčat z konzervy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného kmínu
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 100g nastrouhaného sýra
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Baklažány oloupejte a nakrájejte na plátky tloušťky cca 0,5 cm. Posolte a nechte odstát zhruba 30 minut. Poté opláchněte a osušte.
  2. Na pánvi rozpalte trochu oleje a osmažte baklažány z obou stran, dokud nezměknou. Odložte stranou.
  3. Na téže pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte mleté maso a smažte, dokud zůstane růžové.
  4. Přidejte krájená rajčata z konzervy, rajčatový protlak, oregano, kmín, sůl a pepř. Vařte zhruba 10 minut, dokud se omáčka seshustí.
  5. Vymažte pekáč máslem a vložte vrstvu smažených baklažánů. Přidejte vrstvu masa, opět baklažánů a na vrch sýr.
  6. Zalejte smetanou ke šlehání a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C zhruba 30 minut, dokud sýr nenažlukne.
  7. Podávejte teplou s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *