19. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Mourabba el aleppo je tradiční syrský sladkokyselý dezert vyrobený z pomerančů. Tento lahodný recept vás zavede do aleppské kuchyně a poskytne vám chuťový zážitek plný citrusové svěžesti. Stačí několik jednoduchých kroků, abyste si mohli vychutnat bohatou, sladkou šťávu z pomerančů, která je skvělou doplňující ingrediencí ke slaným pokrmům nebo samostatně jako dezert. Sledujte tento recept, abyste se dozvěděli, jak připravit Mourabba el aleppo a oživili tím svůj jídelníček.
Suroviny
- Kilogram plodů alepských jablek
- 500 gramů cukru
- 1 citron
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
Postup
- Jablka oloupejte, vyjměte semena a nakrájejte na menší kousky.
- Do hrnce přidejte jablka, cukr, šťávu z citronu, mletou skořici a mletý kardamom.
- Přiveďte směs k varu a pak snižte teplotu na střední. Vařte asi 1 hodinu, občas promíchávejte, dokud jablka nezměknou a získají sirupovou konzistenci.
- Pokud chcete hladší konzistenci, můžete převařené jablka rozmixovat pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Nalejte hotovou mourabba do sterilizovaných sklenic a zavařte.
- Dalších 5 dní sklenice neotvírejte, aby se dobře zavařily.
- Mourabba lze podávat jako přísadu k různým dezertům nebo jako samostatný džem k pečivu.