12. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Moules marinières, či-li mořské mušle s příchutí moře, jsou příjemně aromatizovaným pokrmem, který se skládá z čerstvých mořských mušlí, bílého vína, cibule a petrželky. Tento tradiční francouzský recept je snadno připravitelný a ohromí vás bohatou a lahodnou chutí. Užijte si plnohodnotné mořské dobroty přímo z kuchyně vašeho domova!
Suroviny
- 2 kg slávek (moules)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 cibule, nakrájená na jemně plátky
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- 200 ml bílého vína
- 200 ml vývaru (např. rybího nebo zeleninového)
- 50 g másla
- Čerstvě nasekaná petrželka
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- Slávky dobře omyjte pod tekoucí vodou a vyřízněte jim chlupy.
- Na středně velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibuli a nasekaný česnek. Smažte, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte slávky do pánve a zvýšte teplotu na vysokou. Zakryjte a vařte asi 5 minut, dokud se slávky neotevřou.
- Odstraňte poklopec a nalijte bílé víno a vývar do pánve. Přidejte rozmačkaný česnek a nechte vařit dalších 2-3 minuty.
- Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
- Před podáváním posypte čerstvou petrželkou.
- Servírujte s hranolky nebo čerstvým chlebem.