4. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Miso polévka s tofu a vodorovným: Vyzkoušejte lahodnou a zdravou miso polévku s kousky jemného tofu a vodorovným. Tato tradiční japonská specialita je plná chutí a lákavého aroma. Vyberte si kvalitní bio miso pastu a nechte se hýčkat blahodárnými účinky výživného tofu a vodorovného. Recept je jednoduchý a připravíte ho do 30 minut. Užijte si tento výborný pokrm, který je vhodný i pro vegany a vegetariány.
Suroviny
- 200g tofu
- 100g vodorovného
- 2 lžíce misa pasty
- 1 lžička olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce sójové omáčky
- kůra z 1 limetky, nastrouhaná
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá koriandr na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravte vodorovný – máčejte ho v miso pastě po obě strany, a potom ho grilujte na rozpálené pánvi, dokud není zlatě hnědý a křupavý. Odložte ho stranou.
- Na stejné pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nejsou změklé a zlatavé.
- Přidejte zeleninový vývar, sójovou omáčku a limetkovou kůru. Přiveďte k varu a nechte vařit 10 minut.
- V miso polévku můžete přidat více vody, pokud ji chcete mít řidší, nebo naopak vařit déle, pokud ji chcete mít hutnější.
- Přidejte tofu do polévky a ohřejte ho. Případně můžete tofu opéct na pánvi předem.
- Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Polévku podávejte s grilovaným vodorovným a ozdobte čerstvou koriandr.