8. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Miso polévka s tofu je tradiční japonské jídlo, které zahřeje vaše tělo i duši. Tato aromatická vegetariánská polévka kombinuje vyváženou chuť miso pasty s jemným tofu a čerstvými zeleninovými ingrediencemi. Nasaďte si svůj kuchařský šátek a vyzkoušejte tento snadný a chutný recept na zdravou miso polévku s tofu. Vaše chuťové buňky vám poděkují!
Suroviny
- 4 šálky vývaru (zeleninového nebo masového)
- 150 g tofu, nakrájeného na kostky
- 4 lžíce miso pasty
- 1 hrst sušených řas (např. wakame nebo nori)
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky (volitelné pro chuť)
- 2 zelené cibulky, nakrájené na tenké kolečka
- 2 lžíce sezamového oleje
Postup
- Samotné tofu nechej odkapat, pak ho nakrájej na kostky a opatrně vyklepe papírovou utěrkou, aby se zbavil přebytečné vlhkosti.
- V hrnci zahřej vývar a přidej tofu. Vař polévku na mírném ohni asi 5 minut, dokud tofu nezměkne.
- Mezitím si ve sklenici rozmíchej miso pastu s trochou vývaru, dokud získáš hladkou pastu.
- Přidej miso pastu, sušené řasy, česnek, sójovou omáčku a případně rybí omáčku do polévky. Vař ještě 5 minut, aby se všechny chutě propojily.
- Na závěr přidej nakrájenou zelenou cibulku a sezamový olej. Promíchej a nech polévku provařit ještě 1-2 minuty.
- Servíruj miso polévku s tofu ihned a dopřej si lahodnou a zdravou večeři.