27. 7. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Miso polévka s tofu je lahodný a výživný pokrm pocházející z japonské kuchyně. Tato polévka spojuje bohatou a sladkou chuť miso pasty s jemným tofu a sezamovým olejem. Je bohatá na bílkoviny a zároveň lehká a osvěžující. Tato polévka je ideální jako předkrm nebo hlavní jídlo a může být servírována s rýží nebo soba nudlemi.
Suroviny:
- 300 g tofu
- 3 čajové lžičky miso pasty
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g vodních koktelových rajčat
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvý zázvor
- 1 lžička oleje
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička sójové omáčky
- hrst lístků koriandru
- hrst křupavé cibulky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Tofu nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a česnek rozpulte a nakrájejte na tenké plátky. Zázvor nastrouhejte.
- Do hrnce přidejte olej a na středním ohni osmahněte cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte nakrájené tofu a restujte ho 3-4 minuty, dokud nezezlátne.
- Přidejte zázvor, miso pastu a promíchejte.
- Přidejte zeleninový vývar, koktejlová rajčata a vařte 10 minut.
- Přidejte sezamový olej, sójovou omáčku, sůl a pepř podle chuti. Vařte dalších 5 minut.
- Na závěr přidejte lístky koriandru a křupavou cibulku. Můžete podávat.