5. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte recept na vynikající masový guláš s houskovým knedlíkem, jste na správném místě! Tento tradiční český pokrm vás ohromí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Uvařte výtečný guláš s kvalitním masem, cibulí, paprikou a dalšími aromatickými přísadami. Zároveň si připravte nadýchané houskové knedlíky, které se ideálně hodí jako příloha k této lahůdce. Buďte připraveni na to, že vás tato kombinace chutí doslova dostane!
Suroviny
- 500 g hovězího masa (plec nebo krk)
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1-2 lžičky sůl
- čerstvě mletý pepř
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 g brambor
- 200 ml vody
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Postup
- Maso nakrájejte na menší kostky, cibuli a papriky na drobné kostičky a česnek na tenké plátky.
- V hrnci zahřejte olej a osmažte cibuli dozlatova.
- Přidejte papriky a česnek a krátce restujte.
- Přidejte maso, sladkou papriku, kmín, majoránku, sůl a pepř. Promíchejte a restujte, dokud maso nezezlátne ze všech stran.
- Přidejte hovězí vývar, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vložte do hrnce k masu.
- Zalijte vodou tak, aby brambory byly téměř ponořené, přidejte sůl a vařte do měkka.
- Ve vhodné míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte tužší těsto.
- Z těsta vytvarujte malé knedlíky a vložte do osolené vroucí vody. Vařte cca 10-15 minut, dokud knedlíky nevyplavou na povrch.
- Hotový guláš podávejte s houskovými knedlíky.