26. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
Masálová zeleninová polévka.
zdroj: Recepty 24/7

Masálová zeleninová polévka je tradiční indická specialita, plná bohatých chutí a exotických koření. Tato lahodná polévka je vyrobená z čerstvých zelenin, jako jsou brambory, mrkev, hrášek a květák, které jsou vařené v pikantní směsi masálových koření. Tento recept je ideální pro milovníky pálivých jídel a nabízí skvělou možnost přidat do svého jídelníčku zdravé a výživné ingredience. Vyzkoušejte tuto polévku a užijte si dokonalou kombinaci tradičních indických chutí s osvěžující zeleninou.

Suroviny

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého kajenského pepře (nebo podle chuti)
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 200 g hrášku (mraženého nebo konzervovaného)
  • 400 ml kokosového mléka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

Postup

  1. Ve velkém hrnci zahřejeme olej a osmahneme cibuli, česnek a zázvor, dokud nezezlátnou.
  2. Přidáme mleté koření (kmín, koriandr, kurkumu, kardamom, skořici a kajenský pepř) a osmahneme je asi minutu, aby uvolnily své vůně.
  3. Přidáme rajčata z konzervy včetně šťávy a necháme vařit asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou na pyré.
  4. Přidáme zeleninový vývar, nakrájené mrkve a papriku. Vaříme asi 10 minut, nebo dokud se zelenina nezměkne.
  5. Přidáme hrášek a vaříme dalších 5 minut.
  6. Přidáme kokosové mléko a vaříme asi 5 minut, dokud se polévka neohřeje.
  7. Ochutnáme a případně dosolíme a dochutíme pepřem.
  8. Servírujeme polévku posypanou čerstvým koriandrem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *