26. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Masálová zeleninová polévka je tradiční indická specialita, plná bohatých chutí a exotických koření. Tato lahodná polévka je vyrobená z čerstvých zelenin, jako jsou brambory, mrkev, hrášek a květák, které jsou vařené v pikantní směsi masálových koření. Tento recept je ideální pro milovníky pálivých jídel a nabízí skvělou možnost přidat do svého jídelníčku zdravé a výživné ingredience. Vyzkoušejte tuto polévku a užijte si dokonalou kombinaci tradičních indických chutí s osvěžující zeleninou.
Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého kajenského pepře (nebo podle chuti)
- 400 g rajčat z konzervy
- 800 ml zeleninového vývaru
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 paprika, nakrájená na tenké proužky
- 200 g hrášku (mraženého nebo konzervovaného)
- 400 ml kokosového mléka
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejeme olej a osmahneme cibuli, česnek a zázvor, dokud nezezlátnou.
- Přidáme mleté koření (kmín, koriandr, kurkumu, kardamom, skořici a kajenský pepř) a osmahneme je asi minutu, aby uvolnily své vůně.
- Přidáme rajčata z konzervy včetně šťávy a necháme vařit asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou na pyré.
- Přidáme zeleninový vývar, nakrájené mrkve a papriku. Vaříme asi 10 minut, nebo dokud se zelenina nezměkne.
- Přidáme hrášek a vaříme dalších 5 minut.
- Přidáme kokosové mléko a vaříme asi 5 minut, dokud se polévka neohřeje.
- Ochutnáme a případně dosolíme a dochutíme pepřem.
- Servírujeme polévku posypanou čerstvým koriandrem.