24. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Masálová kari je pikantní a aromatická indická omáčka, kterou si můžete připravit doma. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit toto lahodné jídlo plné exotických chutí. S masálovou kari si můžete dochutit různá jídla, jako jsou masová jídla, zeleninová jídla nebo třeba i rýže. Připravte si svou vlastní masálovou kari a vychutnejte si jedinečnou chuť indické kuchyně.
Suroviny
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 cm kousek zázvoru
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky kariho koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mletého červeného pepře
- sůl podle chuti
- čerstvá koriandrová nať (na ozdobení)
Postup
- Cibuli, česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte na jemné kousky.
- Papriky omyjte, zbavte semínek a pokrájejte na tenké proužky.
- Rajčata nakrájejte na malé kostky.
- Na pánvi zahřejte olej a přidejte cibuli. Smažte ji dozlatova.
- Přidejte česnek a zázvor a smažte dalších pár minut.
- Přidejte papriky a rajčata a nechte vařit alespoň 10 minut, dokud se zelenina nesloučí.
- Přidejte všechna koření (kari, kmín, kurkumu, koriandr a červený pepř) a promíchejte.
- Pomalu přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu.
- Nechejte vařit asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte sůl podle chuti a misku masálového kari podávejte s rýží nebo indickým chlebem.
- Pokud máte rádi ostrou chuť, můžete přidat červené chilli papričky.
- Před podáváním můžete masálové kari ozdobit čerstvou koriandrovou natí.