8. 4. 2025
Autor: Martin Roubec

zdroj: Recepty 24/7
Objvete kouzlo indické kuchyně s receptem na Masala Dosa se zeleninovou náplní. Tento tradiční jihoindický pokrm kombinuje křupavé dosy z rýže a čočky s pikantní zeleninovou směsí. Masala dosa je ideální pro vegetariánské gurmány, a poskytne vám nezapomenutelný chuťový zážitek. S námi si připravíte tento lahůdkový recept krok za krokem, ideální pro snídani nebo jako lahodný oběd. Nechte se inspirovat a přineste si kousek Indie až domů!
Suroviny
- 1 šálek rýžové mouky
- 1/4 šálku mouky z černého gramu (urad dal)
- Sůl podle chuti
- 1/2 lžičky fermentačního činidla (např. droždí nebo pečící soda)
- Voda dle potřeby k přípravě těsta
- 1/2 šálku nastrouhaných brambor
- 1/2 šálku nasekané mrkve
- 1/2 šálku hrášku
- 1 zelená chilli paprička, jemně nasekaná
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky hořčičných semen
- Několik kari listů
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Ve velké míse smíchejte rýžovou mouku, mouku z černého gramu, sůl a fermentační činidlo. Přidejte vodu a míchejte, dokud nedosáhnete hladké a mírně tekuté konzistence těsta. Nechte těsto kynout přes noc.
- Pro přípravu náplně zahřejte olej v pánvi, přidejte hořčičná semena a kari listy. Jakmile hořčičná semena začnou praskat, přidejte nasekanou zelenou chilli, nastrouhané brambory, nasekanou mrkev a hrášek. Osmažte zeleninu, dokud není měkká.
- Zeleninu ochuťte kurkumou a solí. Dobře promíchejte a vařte, dokud všechny ingredience nejsou dobře spojené a vařené. Náplň odstavte a nechte vychladit.
- Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu. Napěchujte část těsta na pánev a rozprostřete ho do kruhového tvaru, aby byl tenký jako palačinka. Pokapejte olejem po okrajích a uprostřed, a smažte dosu, dokud není z jedné strany zlatohnědá. Opatrně dosu otočte a opékejte z druhé strany.
- Naneste na dosu porci zeleninové náplně, přeložte dosu napůl a podávejte horké.