22. 1. 2025
Autor: Martin Roubec
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradičního indického masala čaje s naším jednoduchým receptem na čaj s kardamomem, který zahřeje vaše tělo i duši. Tento aromatický nápoj, bohatý na chutě a vůně, je ideální pro chladné dny. Připravte si zdravý a voňavý masala čaj s pravými indickými kořeními doma a nechte se unést jeho exotickými tóny. Vyzkoušejte naši osvědčenou recepturu s krok za krokem instrukcemi a dopřejte si pravou chuť Indie kdykoliv máte chuť na něco speciálního.
Suroviny
- 1 šálek vody
- 1 šálek mléka
- 2 čajové lžičky černého čaje (preferovaně Assam)
- 4-5 celých zelených kardamomových tobolků, lehce rozdrcených
- 1 malý kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
- 1 hřebíček
- Malá špetka mletého černého pepře
- 1-2 čajové lžičky cukru (podle chuti)
Postup
- Předehřejte vodu v konvici nebo malém hrnci.
- Přidejte rozdrcené kardamomové tobolky, nastrouhaný zázvor, hřebíček a mletý černý pepř do vody.
- Dejte směs na mírný oheň a nechte vařit asi 5 minut.
- Přidejte černý čaj a cukr, zamíchejte a vařte další 2 minuty.
- Přilijte mléko a zvýšete plamen tak, aby směs začala mírně vřít.
- Po dosažení varu, snižte teplotu a nechte čaj lehce probublávat po dobu 3-5 minut, podle toho, jak silný čaj preferujete.
- Po dokončení vaření čaj procedíte přes jemné sítko do šálků.
- Podávejte horký, ideálně s oblíbeným pečivem nebo sušenkami.