2. 8. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Marocký tažín s jehněčím a meruňkami je lahodný a exotický recept, který vám přinese do kuchyně vůni a chuť Maroka. Tažín je tradiční marocký hrnec, ve kterém se pokrm vaří, což dává jehněčí masu šťavnatost a neodolatelnou chuť. Meruňky pak poskytují receptu sladkou a osvěžující příchuť. Tento recept není jen chutný, ale i zdravý díky množství koření a bylinek použitých k přípravě. Připravte si tento marocký tažín a ponořte se do vůně orientu.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa (plec nebo kýta)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého červeného pepře
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky čerstvého mletého kmínu
- 400 ml hovězího vývaru
- 100 g sušených meruněk
- 2 lžíce medu
- šťáva z 1 citrónu
- čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kousky.
- V hrnci na sporáku zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte do hrnce jehněčí maso a smažte ho, dokud nezmění barvu zevnitř. Mělo by být lehce upečené, ale ne zcela propečené.
- Přidejte do hrnce všechny koření (koriandr, kmín, kurkuma, skořice, zázvor, červený pepř, kardamom, sůl, černý pepř a kmín).
- Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo po masu.
- Přidejte do hrnce hovězí vývar a nechte jehněčí maso vařit na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny, dokud není maso měkké a šťavnaté.
- Přidejte sušené meruňky a med do hrnce a vařte ještě dalších 15 minut, dokud se meruňky nezměknou a nevstřebají do sebe omáčku.
- Přidejte šťávu z citrónu a promíchejte.
- Tažín podávejte s čerstvou petrželkou nebo koriandrem na ozdobu.