21. 12. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo Maroka s naším receptem na tradiční marocký tajine s jehňacím masem. Tajine, pojmenovaný po speciální hliněné nádobě, ve které se připravuje, je plný chutí a aromat, vhodný na každou příležitost. Recept obsahuje krok za krokem instrukce, jak na to, aby jehňací maso bylo dokonale měkké a šťavnaté, doplněné o kombinaci koření jako je koriandr, cizrnka a sušené švestky. Perfektní recept pro rodinnou večeři nebo setkání s přáteli. Uvařte si pravý marocký tajine a přenesete kus Maroka přímo na váš stůl!
Suroviny
- 500 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička skořice
- 500 ml vody nebo jehněčího vývaru
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 2 brambory, nakrájené na kousky
- sůl a pepř podle chuti
- hrst rozinek (volitelně)
- hrst čerstvého koriandru nebo petrželky, na ozdobu
Postup
- V tajine nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a opečte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek, zázvor, koriandr, kurkumu a skořici, smažte asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte nakrájené jehněčí maso a opečte ze všech stran dohněda.
- Přilijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu a pak ztlumte na mírný oheň. Vařte kryté asi 1 hodinu.
- Přidejte mrkev, brambory, sůl a pepř; pokud používáte, tak i rozinky. Pokračujte ve vaření do změknutí zeleniny, asi dalších 30 minut.
- Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželkou.