28. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
„Marocký tajemný kuskus“ je vynikající recept s exotickou a bohatou chutí. Tato tradiční marocká specialita spojuje jemnost kuskusu s aromatickými kořenícími směsmi a čerstvými surovinami. Nechte se unést do světa orientálních vůní a připravte si toto jednoduché, avšak dokonale vyvážené jídlo plné chutí. Prožijte nezapomenutelný gastronomický zážitek s naším receptem na „Marocký tajemný kuskus.“
Suroviny
- 300 g kuskusu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1/2 lžičky mletého skořice
- 1/2 lžičky mletého červeného pepře
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 400 g rajčat z plechovky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g cizrny
- 100 g rozinek
- 100 g sušených meruněk
- 100 g mandlí
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejdříve na jemno nakrájejte cibuli a rozpálte ji spolu s olivovým olejem na pánvi.
- Přidejte nakrájený česnek a orestujte ho spolu s cibulí dozlatova.
- Přidejte mletý kmín, kurkumu, skořici, červený pepř, koriandr a zamíchejte.
- Přidejte rajčata z plechovky a nechte omáčku provařit asi 5 minut.
- V hrnci svařte zeleninový vývar a poté na něm uvařte kuskus podle návodu na obalu.
- Přidejte cizrnu, rozinky a sušené meruňky a vařte ještě 5 minut, dokud nejsou ingredience prohřáté.
- Ochutnejte omáčku a případně dochuťte solí a pepřem.
- Mandlovými plátky opečte na pánvi na suchu, nebo je můžete dát na pár minut do trouby na 180°C.
- Servírujte kuskus s omáčkou posypaný opečenými mandlovými plátky.