15. 10. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo Maroka s naším autentickým receptem na marocký tagine s jehněčím masem! Tento tradiční pokrm vás okouzlí svou bohatou chutí a aroma, které vznikají díky kombinaci jehněčího masa, sušených meruněk, cibule, česneku a typických marockých koření, jako jsou koriandr, cumin a skořice. Ideální na rodinný oběd nebo večeři, která přenese vaše smysly do exotických končin. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a dopřejte si gourmet zážitek přímo u vás doma. Připravte se na kulinářskou cestu, která obohatí vaši kuchyni o skvělé chutě a vůně Maroka!
Suroviny
- 1 kg jehněčího masa, nakrájeného na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nasekané
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého skořicového prášku
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky chilli prášku
- 400 g krájených rajčat v konzervě
- 1 litr jehněčího nebo kuřecího vývaru
- 4 velké mrkve, nakrájené na kousky
- 200 g sušených meruněk
- 400 g cizrny, může být z konzervy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr a mátové listy pro ozdobu
Postup
- Ohřejte olivový olej v těžkém hrnci nebo tagine a přidejte jehněčí maso. Opečte ho dozlatova z každé strany.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
- Přimíchejte všechny koření (zázvor, skořici, kurkumu, kmín, pepř a chilli) a orestujte, dokud nezačnou vonět, asi 1 minutu.
- Přidáte rajčata z konzervy a vývar, promícháte a přivedete k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a dusíte asi 1,5-2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Přidejte mrkve a sušené meruňky, dále vařte přikryté asi 20 minut až do změknutí mrkví.
- Přidejte sceděnou cizrnu a vařte dalších 10 minut, dokud cizrna není horká.
- Ochutnejte a případně dochutíte solí a pepřem.
- Před podáváním posypte čerstvým koriandrem a mátovými listy.
- Podávejte s kuskusem nebo čerstvým chlebem pro ponoření do šťávy.