24. 9. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si autentický marocký kuřecí tagine s citronem a zažijte explozi chutí přímo u vás doma! Tento tradiční recept nabízí kombinaci šťavnatého kuřete, osvěžujícího citronu a aromatických koření, jako je koriandr, šafrán a zázvor. Ideální jídlo pro rodinnou večeři nebo speciální příležitost. S naším podrobným návodem zvládne přípravu každý!
Suroviny
- 1 celé kuře, rozdělené na části
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na kroužky
- 3 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky skořice
- 1 citron, očištěný a nakrájený na plátky
- 1 hrst zelených oliv
- 1 hrst čerstvého koriandru, hrubě nasekaného
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- V tagine nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout.
- Přidávejte kuřecí kusy a opečte je ze všech stran dozlatova.
- Přisypte zázvor, koriandr, kurkumu a skořici a dobře promíchejte, aby se kuře obalilo kořením.
- Přidejte plátky citronu a olivy a mírně promíchejte.
- Nalijte dostatek vody, aby byly suroviny téměř pokryté, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a dusíte pod pokličkou asi 30 minut.
- Zkontrolujte chuť a případně dochuťte solí a pepřem.
- Na závěr přidejte nasekaný koriandr a nechte ho jen krátce provonět jídlo.
- Podávejte přímo v tagine s čerstvým chlebem nebo kuskusem.