9. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Marocká fazolová polévka s kozím sýrem je chutný a výživný recept, který vám přinese bohatou ochutnávku tradiční marocké kuchyně. Tato polévka je připravena z bílých fazolí, zeleniny, exotických koření a dochucena pikantním kozím sýrem. Příprava je jednoduchá a rychlá, což dělá z této polévky skvělou volbu pro rychlý a zdravý oběd nebo večeři. Vyzkoušejte tento zajímavý recept a dopřejte si pořádnou porci teplé a aromatické polévky plné lahodných chutí.
Suroviny
- 250 g fazolí (např. cizrna, adzuki, meruňkové fazole)
- 1 cibule, nasekaná na drobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky červeného pepře
- 1 citron, šťáva i kůra
- 100 g kozího sýra, pokrájeného na kostky
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, koriandr)
Postup
- Fazole namočte do vody a nechte přes noc odstát. Poté je sceďte.
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a rozdrcený česnek. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
- Přidejte namočené fazole, koriandr, kmín, papriku a červený pepř. Promíchejte a restujte asi 2 minuty.
- Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte fazole asi 45 minut, dokud nezměknou.
- Zatím si připravte kozí sýr na pokrájení na kostky.
- Po uvaření fazolí rozmixujte polévku do hladké konzistence pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Přidejte šťávu i kůru z citronu a promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte polévku do misek a do každé misky přidejte kousky kozího sýra. Posypte čerstvými bylinkami.