18. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Mansaf je tradiční jídlo arabské kuchyně, které je oblíbené především v Jordánsku a dalších zemích Středního východu. Tento recept je dokonalou kombinací jemného jehněčího masa, aromatického rýže a syté omáčky z jogurtu. Připravit mansaf není složité, a přesto je toto jídlo skvělou volbou pro speciální příležitosti nebo rodinná setkání. Sledujte tento recept a ochutnejte autentickou arabskou kuchyni v pohodlí vašeho domova.
Suroviny
- 800 g jehněčího masa (nejlépe plecko)
- 500 g basmati rýže
- 4 hrnky jehněčího vývaru
- 2 cibule
- 4 lžíce másla nebo ghí
- 2 lžičky soli
- 1 lžička koření baharat
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 hrnku nasekané petržele
- 1/2 hrnku nasekané máty
- 1/4 hrnku nasekaných mandlí
- 1/4 hrnku syrového jogurtu
Postup
- Na pánev dejte máslo nebo ghí a rozpálte na středním ohni. Přidejte nakrájené cibule a osmahněte je do zlatova.
- Přidejte maso a orestujte z obou stran, dokud nebude zlatohnědé.
- Přidejte vývar, sůl, baharat, kmín, skořici a pepř. Přikryjte a nechte vařit přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nebude měkké.
- V dalším hrnci uvařte rýži podle návodu na obalu.
- Smíchejte nasekanou petrželku, mátu a syrový jogurt ve velké míse.
- Přidejte vařenou rýži do mísy se směsí a důkladně promíchejte.
- Na velkém podnosu nebo misce rozložte směs rýže a jogurtu a položte na ni vařené maso.
- Posypte nasekanými mandlemi a podávejte horké.