31. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Lubia polo je tradiční íránské fazolové rizoto s bohatou a aromatickou chutí. Tento recept kombinuje voňavou rýži s fazolemi, kuřecím masem a příjemnými kořenitými bylinkami. Pokud hledáte novou a zajímavou alternativu k tradičnímu rizotu, vyzkoušejte toto lahodné jídlo plné exotických chutí a vůní.
Suroviny
- 350 g dlouhého rýže
- 250 g fazolí
- 1 velká cibule, nasekaná
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého červeného pepře
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku, nasekané
- Sůl podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Fazole namočte přes noc ve vodě.
- Rýži důkladně propláchněte ve studené vodě a nechte bokem odležet.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte kurkumu, kmín, koriandr, červený pepř, skořici, zázvor a česnek. Směs opatrně promíchejte a chvíli opékejte, dokud se vás nezačne vyjevovat lahodná vůně.
- Do hrnce přidejte fazole a zalijte je vodou. Přiveďte k varu a nechte vařit po dobu 20 minut, dokud fazole nezměknou.
- Přidejte propláchnutou rýži do hrnce s fazolemi a přilijte vodu tak, aby rýže byla ponořená. Přidejte sůl podle chuti.
- Varte směs při nízké teplotě a zamíchejte, aby se rýže a fazole nelepily, dokud rýže nezměkne a veškerá voda neodpaří.
- Při dochucování můžete přidat podle potřeby další koření nebo sůl.
- Servírujte fazolové rizoto (Lubia polo) na talíře a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.