2. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodné lazanje s rajčaty a sýrem? Naše lazanje s plátky čerstvých rajčat a vrstvami syrové a mozzarelly budou vaše chuťové buňky okouzlovat. Navíc se tento italský klasik připravuje snadno a rychle, což ho činí ideálním jídlem na pohodlné domácí večeře. Připravte si jedinečné a syté jídlo pro celou rodinu s naším receptem na lazanje s rajčaty a sýrem.
Suroviny
- 250 g lasagne těstovin
- 400 g rajčatového základu nebo passaty
- 250 g ricotty
- 100 g strouhaného sýra (např. parmazán)
- 1 cibule, nakrájená na jemné kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180°C.
- Ve velkém hrnci osolte vodu a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte lasagne těstoviny a vařte podle pokynů na obalu, nebo dokud nejsou al dente. Opláchněte je studenou vodou a nechte na straně.
- Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčatový základ nebo passatu, sušený oregano a sůl a pepř podle chuti. Vařte omáčku asi 10 minut, dokud se zahustí.
- Vezměte zapékací mísy a na dno rozetřete tenkou vrstvu rajčatové omáčky.
- Položte první vrstvu lasagne těstovin na omáčku. Na těstovinu nanesete ricottu a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy.
- Přidejte další vrstvu rajčatové omáčky, pak opět lasagne těstoviny, ricottu a opakujte tento postup, dokud nevyužijete všechny suroviny. Poslední vrstvu zakončete omáčkou.
- Posypte vrchní vrstvu strouhaným sýrem.
- Zapékejte v troubě asi 25-30 minut, dokud sýr nezezlátne a omáčka v epečení lasagní nezačne bublat.
- Hotovou lazani podávejte teplou a můžete ji ozdobit čerstvým bazalkovým lístkem.