9. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodné lazanje s boloňskou omáčkou? Naše kuchařské pokyny vám ukážou, jak připravit tento tradiční italský pokrm. Lazanje jsou vrstvené těstoviny s vrstvami bohaté a chutné boloňské omáčky. Naše receptura zahrnuje kvalitní hovězí maso, rajčata, cibuli a bylinky, které společně tvoří dokonalou kombinaci chutí. Hledáte-li chutnou večeři pro celou rodinu, vyzkoušejte lazanje s boloňskou omáčkou a překvapte své blízké skvělou a nasycující pochoutkou.
Suroviny
- 250g lasagne (lazaně)
- 500g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400g konzervovaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1/2 lžičky cukru
- 150g tučného sýra
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 500ml mléka
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud budou měkké a lehce zlatavé.
- Přidejte mleté maso a smažte, dokud nebude zcela uvařené.
- Přidejte konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, oregano, bazalku a cukr. Osolte a opepřete podle chuti.
- Uvařte na mírném ohni asi 20 minut, občas promíchávejte.
- Mezitím si připravte bílou omáčku: v hrnci rozpuste máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte asi 2 minuty.
- Postupně přilévejte mléko a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte 100g nastrouhaného sýra a promíchejte, dokud se nerozpustí.
- Na dno a stěny zapékací mísy nasypte trochu bílé omáčky.
- Položte jednu vrstvu lazanel, poté přidejte vrstvu boloňské omáčky a znovu bílou omáčku. Opakujte, dokud nemáte všechny suroviny spotřebované.
- Poslední vrstvou by měly být lazane, posypte je zbývajícím sýrem.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30-35 minut, dokud sýr nezezlátne a omáčka nezačne bublat.
- Nechejte chvíli vychladnout, aby se lazane svezly, a pak můžete servírovat.