15. 12. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku italské kuchyně s naším receptem na lazaně s hovězím masem a bazalkou. Jedná se o bohaté a lahodné jídlo, které kombinuje vrstvy křehkých těstovin, šťavnatého hovězího ragú, svěží bazalky a sametového bešamelu. Ideální recept pro rodinné obědy nebo večeře, který si zaslouží své místo na vašem jídelníčku. Vyzkoušejte tento snadný recept a dopřejte svým blízkým chuť pravé Itálie přímo u vás doma!
Suroviny
- 500 g hovězího mletého masa
- 9 lasagnových plátů (předvařených nebo pro pečení)
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 800 g rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího vývaru
- 200 g mozzarelly, nastrouhané
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka, nasekaná
Postup
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmažte.
- Přidejte mleté maso a smažte, dokud není zcela propečené. Osolte a opepřete podle chuti.
- Přilijte rajčatový protlak a hovězí vývar. Nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Během vaření příležitostně promíchejte.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vezměte zapékací mísu a na dno rozetřete trochu omáčky. Položte na ni vrstvu lasagnových plátů, překryjte další vrstvou omáčky, posypte nasekanou bazalkou a mozzarellou.
- Pokračujte vrstvením lasagní, dokud nemáte 3 vrstvy těstovin. Poslední vrstvu těstovin zakryjte zbylou omáčkou a posypte mozzarellou a parmazánem.
- Pokryjte zapékací mísu alobalovým papírem (nechat mírně vzdušné) a pečte v předehřáté troubě 30 minut. Poté odstraňte alobal a dopečte dalších 10 minut nebo dokud není povrch zlatohnědý.
- Nechejte lasagne odpočívat 10 minut před podáváním. Posaďte bazalkovými listy pro ozdobu.