15. 12. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
Lazaně s hovězím masem a bazalkou
zdroj: Recepty 24/7

Objevte klasiku italské kuchyně s naším receptem na lazaně s hovězím masem a bazalkou. Jedná se o bohaté a lahodné jídlo, které kombinuje vrstvy křehkých těstovin, šťavnatého hovězího ragú, svěží bazalky a sametového bešamelu. Ideální recept pro rodinné obědy nebo večeře, který si zaslouží své místo na vašem jídelníčku. Vyzkoušejte tento snadný recept a dopřejte svým blízkým chuť pravé Itálie přímo u vás doma!

Suroviny

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 9 lasagnových plátů (předvařených nebo pro pečení)
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 800 g rajčatového protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 g mozzarelly, nastrouhané
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvá bazalka, nasekaná

Postup

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmažte.
  2. Přidejte mleté maso a smažte, dokud není zcela propečené. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. Přilijte rajčatový protlak a hovězí vývar. Nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Během vaření příležitostně promíchejte.
  4. Předehřejte troubu na 180°C.
  5. Vezměte zapékací mísu a na dno rozetřete trochu omáčky. Položte na ni vrstvu lasagnových plátů, překryjte další vrstvou omáčky, posypte nasekanou bazalkou a mozzarellou.
  6. Pokračujte vrstvením lasagní, dokud nemáte 3 vrstvy těstovin. Poslední vrstvu těstovin zakryjte zbylou omáčkou a posypte mozzarellou a parmazánem.
  7. Pokryjte zapékací mísu alobalovým papírem (nechat mírně vzdušné) a pečte v předehřáté troubě 30 minut. Poté odstraňte alobal a dopečte dalších 10 minut nebo dokud není povrch zlatohnědý.
  8. Nechejte lasagne odpočívat 10 minut před podáváním. Posaďte bazalkovými listy pro ozdobu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *