30. 9. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku italské kuchyně s naším receptem na lasagne s hovězím masem a rajčaty. Tento výživný a chutný recept je ideální pro rodinné obědy nebo večeře. Naučte se, jak připravit bohaté a šťavnaté vrstvy hovězího masa a rajčat mezi pláty al dente lasagní a zakryjte to vše lahodnou sýrovou zápražkou. S našimi tipy a triky dosáhnete dokonalého výsledku, který si zamiluje celá rodina. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto oblíbeného italského jídla. Uvařte si s námi a přineste kus Itálie do vaší kuchyně!
Suroviny
- 500 g hovězího mletého masa
- 12 lasagnových plátů (předvařených nebo určených do trouby)
- 800 g konzervovaných rajčat v šťávě
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 ml červeného vína
- 150 g strouhaného parmazánu
- 500 ml bešamelové omáčky
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bazalkové listy (volitelné)
Postup
- Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmažte.
- Přidejte mleté hovězí maso a za stálého míchání ho smažte, dokud není zcela hnědé.
- Dejte do pánve červené víno a nechte ho odpařit. Poté přidejte rajčata, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 30 minut, aby se omáčka zredukovala a zhoustla.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V zapékací misce střídavě vrstvěte pláty lasagne, masovou směs, bešamelovou omáčku a parmazán. Začněte a skončete vrstvou bešamelové omáčky pokrytou strouhaným parmazánem.
- Zapékejte v předehřáté troubě 30-40 minut, dokud nebude povrch zlato-hnědý a bublající.
- Než podáváte, nechte lasagne odpočívat 10 minut. Ozdobte čerstvými bazalkovými listy pro větší chuť a příjemný vzhled.