23. 12. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš lahodný recept na tradiční italskou lasagni boloňské sýrem. Tato bohatá a sytá pokrm je připraven z vrstev těstovin, boloněské omáčky a plátků sýra, které se krásně spojí v jedinečnou chuťovou explozi. Zkuste si připravit tento klasický rodinný recept a udělejte si radost svému podnebí!
Suroviny
- 250g lasagní
- 400g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400g rajčatového pyré
- 200g tvrdého sýra (např. parmazán)
- 400ml smetany ke šlehání
- olivový olej
- sůl, pepř, oregano, bazalka
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm na drobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme mleté maso a restujeme, dokud nezezlátne.
- Přilijeme rajčatové pyré a necháme provařit. Osolíme, opepříme a přidáme oregano a bazalku podle chuti.
- Vymažeme pekáč olejem a na dno uložíme vrstvu lasagní. Na ně rozetřeme část hovězí směsi a zalijeme smetanou.
- Pokračujeme střídáním vrstev lasagní, hovězí směsi a smetany, dokud nenaplníme pekáč.
- Poslední vrstvu tvoříme z lasagní, které posypeme nastrouhaným sýrem.
- Pekáč dáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180°C asi 40 minut, dokud znatelně nezrůžoví.
- Po upečení necháme lasagne chvíli odpočinout, aby se krásně krájela.