18. 6. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na lahodnou lasagni bolognese se smetanovou omáčkou. Skvělá kombinace vrstvených těstovin se sytou masovou omáčkou a krémovou béchamelovou omáčkou. Ideální pokrm pro rodinnou oslavu nebo jednoduše jako nedělní oběd. Nenechte si ujít tuto vynikající italskou lahůdku!
Suroviny
- 500g lasagních plátů
- 500g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400g rajčatového pyré
- 1 lžíce sušeného oregana
- sůl a pepř
- olej na smažení
- 100g másla
- 100g hladké mouky
- 1 l mléka
- špetka muškátového oříšku
- 100g strouhaného sýra (např. parmazán)
Postup
- Na oleji osmahneme nasekanou cibuli a česnek. Přidáme mleté hovězí maso a smažíme dozlatova.
- Přidáme rajčatový protlak, rajčatové pyré, oregano, sůl a pepř. Necháme provařit asi 15 minut.
- V menším hrnci rozpustíme máslo a vmícháme mouku. Postupně přilijeme mléko za stálého míchání, aby nevznikly hrudky.
- Povaříme omáčku do zhoustnutí a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Do zapékací mísy vrstvíme postupně masovou omáčku, lasagní pláty a béchamelovou omáčku. Opakujeme, dokud nemáme plné všechny vrstvy.
- Poslední vrstvu přikryjeme strouhaným sýrem.
- Lasagne pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut, dokud není sýr zlatavý a těsto propečené.
- Hotové lasagne necháme chvíli odpočinout a pak podáváme. Dobrou chuť!