20. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Lasagne Bolognese je tradiční italský recept plný chutí a vůní. Tato vrstvená těstovinová směs je připravována s vrstvami rajčatové omáčky, tučného mletého masa a hustého sýrového nálevu. S každým soustem si vychutnáte bohatou kombinaci dochucovadel, která se propojí do jedinečného gastronomického zážitku. Vydejte se na cestu do italského kulinářského ráje a připravte si lahodnou Lasagne Bolognese pro celou rodinu!
Lasagne Bolognese
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g těstovinových plátů
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 stonková řapíkatá celerová nastrouhaná
- 400 g loupaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml kuřecího vývaru
- 200 ml mléka
- 200 g strouhaného sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli, česnek, mrkev a celer, dokud se cibule nedozlatova.
- Přidejte mleté hovězí maso a smažte, dokud není kompletně uvařené a získá hnědou barvu.
- Pomalu přilijte loupaná rajčata, rajčatový protlak a kuřecí vývar. Přidejte sušený oregano, bazalku, sůl a pepř dle chuti. Vařte na mírném ohni po dobu 20 minut.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Do zapékací mísy dejte na dno trochu omáčky bolognese. Položte na ni jednu vrstvu těstovinových plátů. Poté přidejte opět vrstvu omáčky a posypejte trochou strouhaného sýra. Pokračujte vrstvením, dokud nemáte vyčerpány všechny suroviny. Na vrchní vrstvu přidejte omáčku a posypte sýrem.
- Pokrývku zapékací mísy nebo alobal překryjte nad náplní tak, aby nedošlo ke spálení sýra. Pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut.
- Hotové lasagne nechte chvíli odpočinout, poté podávejte.