18. 9. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objevte recept na lahodný hummus s pečenou paprikou, který je perfektním spojením krémového cizrny a sladce karamelizované papriky. Tento zdravý a rychlý recept je ideální jako předkrm, pomazánka nebo svačina. S jednoduchými kroky a běžně dostupnými ingrediencemi vytvoříte výjimečnou chuť, která obohatí každý jídelníček. Připravte si tento vegetariánský delikates s nádechem Blízkého východu a užijte si bohatou paletu chutí. Navštivte náš web pro kompletní recept a tipy na servírování!
Suroviny
- 1 plechovka cizrny (asi 400 g), scezené a opláchnuté
- 1 velká červená paprika
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky sladké papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Pár lístků čerstvého petrželového listu pro ozdobu
- Voda podle potřeby
Postup
- Nejprve připravíme pečenou papriku. Papriku umyjte, rozřízněte na poloviny, odstraňte semínka a žilky a přeneste na plech pokrytý pečicím papírem. Papriku pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 25 minut, nebo dokud nezačne paprika na hranách zhnědnout. Poté ji vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Vyndejte maso papriky z kůže a dáte jej do mixéru nebo kuchyňského robota.
- Přidejte scezenou cizrnu, tahini, olivový olej, nasekaný česnek, citronovou šťávu, kmín, papriku, sůl a pepř do mixéru s pečenou paprikou.
- Zmíchejte na hladkou hmotu. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte o trochu vody, aby dosáhl požadované konzistence.
- Chuť upravte podle potřeby, přidáním soli nebo citronové šťávy.
- Přeneste hummus do servírovací misky a ozdobte petrželkou a trochou olivového oleje.
- Podávejte s čerstvým pita chlebem nebo křupavými zeleninovými tyčinkami.