8. 2. 2025
Autor: Michaela Srncová
![Lahodná baklava s pistáciemi](https://www.recepty247.cz/wp-content/uploads/2025/02/34564-lahodna-baklava-s-pistaciemi.jpg)
zdroj: Recepty 24/7
Lahodná baklava s pistáciemi je tradiční orientální dezert plný sladkosti a chuťových kontrastů. V tomto receptu se spojuje křehké těsto s vrstvami nasekaných pistácií a sladkým sirupem, který celý dezert doslova zalije. Skvělá volba pro milovníky sladkostí s exotickým nádechem. S naším receptem na lahodnou baklavu se vám doma podaří každému. Navštivte naše stránky a vyzkoušejte tento výjimečný recept ještě dnes!
Suroviny
- 500 g listového těsta
- 250 g mletých pistácií
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Nejprve rozehřejeme troubu na 180°C.
- Ve vhodném hrnci rozpustíme máslo společně s cukrem, medem a citronovou šťávou. Přivedeme k varu a necháme vychladnout.
- Pistácie smícháme se skořicí a rozdělíme na dvě stejné části.
- Na plech vyložený pečicím papírem položíme první vrstvu listového těsta. Potřeme máslovou směsí a posypeme jednou částí pistácií. Pokračujeme střídáním těst, máslové směsi a pistácií, dokud nevyčerpáme všechny suroviny.
- Poté baklavu nakrájíme na čtverce nebo romby a dáme péct do trouby na 30-40 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.
- Po upečení necháme baklavu úplně vychladnout a můžeme podávat.