21. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chutné a zdravé kyselo z čočky a brambor je vyvážené jídlo plné vlákniny a bílkovin. Tato lahodná česká specialita spojuje čočku, brambory, koření a další přísady do jednoho hřejivého pokrmu. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si plnohodnotné jídlo, které zasytí i ty nejnáročnější chuťové pohárky.
Suroviny
- 200 g červené čočky
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Do hrnce s rozpáleným olivovým olejem vložte cibuli a česnek a restujte je, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mletou sladkou papriku, kmín a koriandr a chvíli orestujte.
- Přidejte do hrnce čočku a brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu.
- Snížte teplotu a vařte přibližně 15 minut, dokud se brambory a čočka neudusí.
- Při dochucování použijte sůl a pepř podle chuti.
- Servírujte teplé a podávejte s kysanou smetanou.