18. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chcete si doma upečt kynutý a voňavý bochník chleba? Užijte si radost z pečení s naším jednoduchým receptem na kynutý bochník chleba. S několika použitými surovinami a jednoduchým postupem získáte lahodný chléb plný chutí. Neodolatelná vůně svěžího chleba se bude šířit po celém vašem domě. Překvapte svou rodinu čerstvým domácím pečivem a dejte jim kynutý bochník chleba k snídani, obědu nebo večeři. Náš recept vám ukáže, jak jednoduše dosáhnout dokonalého výsledku. Zahřejte své srdce a břicho tímto čerstvě upečeným bochníkem chleba!
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 lžíce cukru
- 300 ml vlažné vody
Postup
- Rozdrobte droždí do misky a přidejte cukr a vlažnou vodu. Nechte pár minut odpočinout, dokud se droždí nezačne pěnit.
- V samostatné míse smíchejte mouku a sůl.
- Postupně přidávejte droždí s cukrem a vodou do mísy s moukou a solí. Dobře promíchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
- Těsto nechte kynout přikryté utěrkou na teplém místě po dobu 1-2 hodin, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto přendejte na pomoučenou plochu a krátce ho prohněťte, aby se odstranily vzduchové bublinky.
- Formujte těsto do bochníkového tvaru a položte ho na plech vyložený pečícím papírem.
- Opět nechte těsto odpočinout pod utěrkou na teplém místě po dobu přibližně 1 hodiny, nebo dokud opět nezdvojnásobí svůj objem.
- Zahřejte troubu na 200 °C.
- Pečte chleba ve vyhřáté troubě po dobu 30-40 minut, nebo dokud není krásně zlatohnědý a zvukem dutý, když na něj zaklepete na spodní stranu.
- Nechte chleba chvíli vychladnout na plechu, poté ho přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.