11. 3. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte jedinečný recept na květákové steaky s česnekovou marinádou, který promění květák v chutnou a zdravou alternativu k masovým steakům. Tento recept je jednoduchý na přípravu, ale zároveň nabízí bohaté a pikantní chutě díky marinádě z čerstvého česneku, olivového oleje a bylinek. Květákové steaky jsou skvělou volbou pro vegetariány, vegany, ale zaujmou i masožravce. Připravte si zdravý a nízkokalorický oběd či večeři, který osvěží váš jídelníček a dodá tělu důležité živiny. Vyzkoušejte tento neotřelý recept a dejte květáku šanci ukázat svou chuť v novém světle!
Suroviny
- 1 velký květák
- 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo koriandr)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Květák omyjte a rozkrojte na „steaky“ o tloušťce přibližně 2 cm. Retízek nechte co nejvíce celý, aby kousky držely pohromadě.
- V malé misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, citronovou šťávu, papriku, sůl a černý pepř.
- Pomocí štětce naneste marinádu na obě strany květákových steaků a nechte krátce odpočinout, aby se chutě spojily.
- Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud květák nezačne získávat zlatavou barvu a nebude měkký na skus.
- Před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami.