5. 12. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objavte recept na chutné květákové řízky s bylinkovou omáčkou! Jednoduchý a zdravý recept, který potěší každého milovníka zeleniny. Ideální volba pro vegetariánské obědy či večeře. Čtěte více o tom, jak připravit tyto křupavé řízky s osvěžující omáčkou plnou bylinek.
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- Sůl a pepř dle chuti
- Rostlinný olej pro smažení
Na bylinkovou omáčku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 svazek čerstvé petrželky
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 1 česnekový stroužek
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Přivedete vodu k varu, osolte ji a blanšírujte růžičky květáku po dobu 1-2 minuty. Poté květák vyjměte a nechte okapat.
- Připravte si tři misky – do první nasypejte mouku, do druhé rozšlehané vejce s trochou soli a pepře a do třetí strouhanku.
- Růžičky květáku obalte nejdříve v mouce, poté ponořte do vajíčka a nakonec obalte ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte dostatek oleje a smažte růžičky z obou stran dozlatova.
- Pro bylinkovou omáčku: Petrželku, bazalku a oloupaný česnek nakrájejte a smíchejte ve vhodné nádobě se smetanou, olivovým olejem, solí a pepřem. Vše rozmixujte ponorným mixérem na hladkou omáčku.
- Servírujte smažené květákové řízky s bylinkovou omáčkou.