8. 4. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo zdravého oběda nebo večeře s naším receptem na květákové placičky, doprovázené chutným česnekovým dipem! Tyto lehké a chutné placičky jsou ideální pro všechny, kdo hledají lahodný způsob, jak začlenit více zeleniny do svého jídelníčku. Česnekový dip dodává pokrmu pikantní nádech a perfektně doplňuje jemnou chuť květáku. Recept je jednoduchý a rychlý, vhodný i pro začátečníky v kuchyni. Užijte si tyto křupavé placičky jako hlavní chod nebo jako originální přílohu. Připravte si zdravou a chutnou pochoutku, která osloví celou rodinu!
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 50 g strouhaného sýra (např. parmazán)
- 2 stroužky česneku
- Sůl a pepř
- Olej na smažení
Pro česnekový dip
- 200 g kysané smetany
- 2 stroužky česneku
- Jemně nasekaný čerstvý kopr
- Sůl a pepř
Postup
- Květák rozdělte na menší růžičky a uvařte ve vodě do měkka, asi 10 minut. Poté vodu sceďte a nechte květák vychladnout.
- Po vychladnutí květák jemně nastrouhejte nebo rozmačkejte vidličkou.
- Přidejte vejce, strouhanku, strouhaný sýr a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete podle chuti a směs dobře promíchejte.
- Z připravené směsi tvořte placičky a opékejte je na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova, každou stranu asi 3-4 minuty.
- Pro přípravu dipu smíchejte kysanou smetanu s prolisovaným česnekem, nasekaným koprem, solí a pepřem.
- Hotové placičky podávejte teplé s česnekovým dipem.