24. 1. 2025
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento zdravý a lahodný recept na květákové kousky s omáčkou tahini. Křupavé kousky květáku smažené do zlatova a podávané s krémovou omáčkou tahini vám jistě zvednou náladu. Objevte nový způsob, jak si pochutnat na této oblíbené zelenině!
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/4 šálku tahini pasty
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce vody
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
- Květák rozdělte na menší kousky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na květák nakrájejte česnek, pokapejte olivovým olejem a osolte a opepřete podle chuti.
- Přeneste plech do trouby a pečte květák asi 25-30 minut, dokud není měkký a lehce zhnědlý.
- Mezitím si připravte omáčku tahini – smíchejte tahini pastu s citronovou šťávou a vodou, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
- Po upečení květáku ho podávejte s omáčkou tahini a můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo sezamovými semínky.