24. 10. 2023
Autor: Roman Žák
Květákové gratiné
zdroj: Recepty 24/7

Květákové gratiné je lahodné a zdravé jídlo, které se perfektně hodí jako hlavní chod nebo příloha k masu. Tento ⁤recept⁣ vás přesvědčí, že i květák může být vyhlášenou⁣ pokrmovou lahůdkou. Sýrová omáčka, smíchaná s krémovým květákem a posypaná křupavou strouhankou, vytváří dokonalý kontrast chuti, který zaručuje úžasný zážitek pro vaše chuťové buňky. Nejenže je to jednoduché jídlo ‌k přípravě, ale je také plné zdraví a‍ výživy. Překvapte své hosty​ tímto⁢ skvělým receptem na květákové gratiné a užijte si spoustu komplimentů!

Suroviny:

  • 1 velký květák
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g​ sýra (např. eidam, gouda)
  • 250​ ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Nejprve si připravíme květák. Rozdělíme ho na menší růžičky.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a ‍přivedeme k varu. Poté přidáme květák a‌ vaříme ho asi 5 ‌minut, ⁣nebo dokud ⁢nezměkne.
  3. V té době si můžeme připravit omáčku. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na jemno nakrájený česnek. Chvíli restujeme, dokud nezačne vonět.
  4. Poté přidáme mouku a za stálého míchání ji zprudka zahnědláme. Postupně zašleháváme ⁤i mléko a ⁣vaříme, dokud nevznikne⁢ hustá omáčka bez hrudek.
  5. Odstavíme omáčku z⁣ plotny a přidáme nastrouhaný sýr. ‍Mícháme, dokud se sýr úplně nerozpustí. Omáčku⁤ ochutíme solí a pepřem podle chuti.
  6. Předehřejeme troubu na 200 stupňů ‌Celsia.
  7. Uvařený ⁣a okapaný květák přendáme do zapékací mísy ‌a zalijeme​ ho připravenou sýrovou omáčkou.
  8. Pečeme v troubě asi 20 minut, nebo dokud povrch gratinu nezezlátne a nezačne se tvořit ‌křupavá krusta.
  9. Hotové květákové gratiné podáváme‍ jako samostatné jídlo​ nebo přílohu k masu či těstovinám.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *