24. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Květákové gratiné je lahodné a zdravé jídlo, které se perfektně hodí jako hlavní chod nebo příloha k masu. Tento recept vás přesvědčí, že i květák může být vyhlášenou pokrmovou lahůdkou. Sýrová omáčka, smíchaná s krémovým květákem a posypaná křupavou strouhankou, vytváří dokonalý kontrast chuti, který zaručuje úžasný zážitek pro vaše chuťové buňky. Nejenže je to jednoduché jídlo k přípravě, ale je také plné zdraví a výživy. Překvapte své hosty tímto skvělým receptem na květákové gratiné a užijte si spoustu komplimentů!
Suroviny:
- 1 velký květák
- 2 stroužky česneku
- 200 g sýra (např. eidam, gouda)
- 250 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme květák. Rozdělíme ho na menší růžičky.
- Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Poté přidáme květák a vaříme ho asi 5 minut, nebo dokud nezměkne.
- V té době si můžeme připravit omáčku. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na jemno nakrájený česnek. Chvíli restujeme, dokud nezačne vonět.
- Poté přidáme mouku a za stálého míchání ji zprudka zahnědláme. Postupně zašleháváme i mléko a vaříme, dokud nevznikne hustá omáčka bez hrudek.
- Odstavíme omáčku z plotny a přidáme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se sýr úplně nerozpustí. Omáčku ochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia.
- Uvařený a okapaný květák přendáme do zapékací mísy a zalijeme ho připravenou sýrovou omáčkou.
- Pečeme v troubě asi 20 minut, nebo dokud povrch gratinu nezezlátne a nezačne se tvořit křupavá krusta.
- Hotové květákové gratiné podáváme jako samostatné jídlo nebo přílohu k masu či těstovinám.