30. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Květákové burgery s avokádem jsou zdravou a chutnou alternativou k tradičním hovězím burgerům. Tento recept vás překvapí svou jednoduchostí a nutriční hodnotou. Květák je jemně krásně nadýchaný a dochucený kousky cibule, zázvoru a česneku. Burger je obalen v chrumkavé strouhance a pečený do zlatova. Avokádová omáčka dodává receptu svěžest a dokonalou cremigost. Dopřejte si toto skvělé vegetariánské jídlo plné zdraví a chuti.
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku strouhaného sýra
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- 2 avokáda
- 1/4 šálku zakysané smetany
- šťáva z 1 limetky
- čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
- housky nebo pečivo na burger
Postup
- Nastrouhejte květák na jemno, odstraněte případné tvrdé stonky.
- Nasekejte cibuli a česnek.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte nastrouhaný květák a osmažte ho, dokud nebude měkký, asi 5-7 minut.
- Přeneste květákovou směs do mísy a nechte vychladnout.
- Přidejte strouhaný sýr, strouhanku, vejce a sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte.
- Formujte směs do tvaru kotlet a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 20 minut nebo dokud nebudou květákové kotlety zlatavé.
- Zatímco se kotlety pečou, připravte avokádovou omáčku. Oloupejte a zbavte pecky avokáda a rozmixujte ho s zakysanou smetanou a šťávou z limetky. Osolte a opepřete podle chuti.
- Na grilu nebo v pánvi opečte housky nebo pečivo na burger.
- Servírujte květákové kotlety v houskách/pečivu s avokádovou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.