29. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou květákovou polévku se smetanou, která jistě potěší vaše chuťové buňky. Tento recept je jednoduchý a rychlý na přípravu a zároveň plný chutí a živin. Ideální volba pro chladné večery nebo jako lehký oběd. Zkusit recept je snadné, stačí následovat kroky a vychutnat si dokonalou květákovou polévku se smetanou.
Suroviny:
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 brambora
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 lžička majoránky
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, česnek a bramboru.
- Přidáme na růžičky nakrájený květák a dusíme 5 minut.
- Přidáme hladkou mouku, promícháme a zalijeme vývarem. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
- Vše vaříme do měkka květáku, poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Podle chuti můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
- Před podáváním přilijeme smetanu ke šlehání.