15. 1. 2024
Autor: Roman Žák
Květák gratin meziroční
zdroj: Recepty 24/7

Květák gratin meziroční je skvělý recept plný chuti a výživy. Tento veganský pokrm kombinuje jemnost a výrazné aroma květáku s hladkou a krémovou omáčkou. Gratinovaný květák se podává jako skvělá příloha nebo lahodné hlavní jídlo. Naše jednoduchá a rychlá receptura vám umožní připravit si tento lahodný pokrm v pohodlí domova. Přidáváme i tipy na úpravu podle vašich vlastních preferencí. Vyzkoušejte tento neodolatelný květák gratin meziroční a nechte se okouzlit jeho jedinečnou chutí.

Suroviny

  • 1 velký květák
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř podle chuti
  • špetka muškátového oříšku

Postup

  1. Opereme květák a rozdělíme na menší růžičky.
  2. Růžičky květáku uvaříme ve slané vodě do měkka. Poté je odcedíme.
  3. V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme hladkou mouku. Zahustíme směs za stálého míchání asi 2 minuty.
  4. Postupně přiléváme mléko a vaříme do zhoustnutí omáčky.
  5. Přisypeme 3/4 množství strouhaného sýra a promícháme, dokud se nerozpustí.
  6. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
  7. Do omáčky přidáme uvařený květák a směs přendáme do zapékací mísy.
  8. Povrch posypeme zbývajícím strouhaným sýrem.
  9. Gratin pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, nebo dokud nevznikne zlatavá kůrka.
  10. Hotový květák gratin podáváme teplý jako samostatné jídlo nebo přílohu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *