4. 4. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte chutě severní Afriky s tímto autentickým receptem na kuskus s marockým kořením! Tento jednoduchý, ale aromatický pokrm kombinuje kuskus s bohatou směsí koření jako je ras el hanout, skořice a kurkuma. Doplněn čerstvou zeleninou a bylinkami, je ideální jako rychlá večeře nebo exotický příloha. Krok za krokem vám ukážeme, jak si vytvořit dokonalý marocký kuskus. Připravte se na kulinářskou cestu do Maroka bez odchodu z domova!
Suroviny
- 200 g kuskusu
- 400 ml horkého zeleninového vývaru
- 1 červená paprika
- 1 malá cuketa
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kurkumy
- Šťáva z 1 citronu
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Na ozdobu: hrst čerstvého koriandru nebo petrželky
Postup
- Sušený kuskus dáme do velké mísy a přelijeme ho horkým zeleninovým vývarem. Zakryjeme a necháme 5 minut odpočívat, poté kuskus promícháme vidličkou, aby se zrníčka oddělila.
- Na středně velké pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku a cuketu a restujeme několik minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme koření – koriandr, kmín, skořici a kurkumu, a dobře promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
- Směs zeleniny přidáme do mísy s kuskusem, přidáme čerstvý špenát, citronovou šťávu a dobře vše promícháme. Až špenát zavadne, pokrm je připraven k podávání.
- Na talíře nandáme kuskus, posypeme čerstvým koriandrem nebo petrželkou a můžeme servírovat jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.