30. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Kuřecí ratatouille s bylinkovým quiche je nadýchané a lahodné jídlo, které spojuje klasické francouzské a italské chutě. Tento recept kombinuje kuřecí maso s pestrou směsí zeleniny, včetně rajčat, cukety a lilek, která se peče v omáčce z bylinek a olivového oleje. Doplněn je půvabným a křehkým quiche, který tvoří perfektní základ. S jemnými bylinkovými tóny a bohatou texturou je toto jídlo dokonalým způsobem, jak oslavit lahodnou combinaci francouzských a italských kulinářských tradic.
Suroviny:
- 450 g kuřecího masa (prsní nebo stehno)
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 cuketa
- 2 rajčata
- 4 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g mouky
- 100 g másla
- 100 g sýra (nějaký tvrdší druh)
- Česnek, sušené bylinky, sůl a pepř podle chuti
Postup:
- 1. Nejprve si připravíme kuřecí ratatouille. Můžeme použít maso z kuřecích prsou nebo stehen. Máslo rozpustíme na pánvi a v něm osmahneme nakrájené kuřecí maso, cibuli, papriky a cuketu. Přidáme prolisovaný česnek a necháme chvilku podusit.
- 2. Když jsou suroviny měkké, přidáme na kousky nakrájená rajčata a smažíme dalších pár minut. Ochutíme solí, pepřem a sušenými bylinkami.
- 3. Mezitím si připravíme bylinkový quiche. V míse smícháme mouku, na kostky nakrájené máslo, žloutky a pár lžic studené vody. Dobře promícháme, až vznikne těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.
- 4. Druhý den si vytáhneme těsto z lednice a rozválíme ho na tenký plát. Vyskládáme tím vyložený plech na quiche a nabodneme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne.
- 5. Mezitím smícháme ve větší míse vejce se smetanou. Přidáme na kousky nakrájený sýr a ochutíme solí, pepřem a sušenými bylinkami.
- 6. Kuřecí ratatouille rozložíme na upečené těsto a zalijeme směsí se smetanou a vejci.
- 7. Vložíme quiche zpět do trouby na 180°C a pečeme přibližně 25-30 minut, než je zlatavé a ztuhlé.
- 8. Hotové quiche necháme lehce vychladnout a podáváme jako teplý hlavní pokrm.