29. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Kuřecí po provensálsku je lahodné jídlo, které vás přenese do slunného jihofrancouzského regionu Provence. Tento recept kombinuje kousky kuřecího masa s aromatickými bylinkami, olivovým olejem, rajčaty a česnekem, které vytváří bohatou a vyváženou chuťovou směs. Křupavá kůrka a šťavnaté maso jsou dokonale doplněny rýží nebo čerstvým pečivem. Bezproblémová příprava a zářivé chuťové zážitky dělají z tohoto jídla skutečnou specialitu, kterou určitě oceníte.
Suroviny
- 4 kousky kuřecího masa (např. stehna)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 papriky (nejlépe různých barev), nakrájené na proužky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g cherry rajčat, rozpůlených
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osolíme a opepříme kuřecí maso. Opečeme ho z obou stran do zlatova. Poté ho odložíme na stranu.
- Do stejné pánve přidáme cibuli, papriky a česnek. Smažíme je na středním ohni, dokud nezměknou.
- Přidáme cherry rajčata a pokračujeme v mírném smažení ještě cca 5 minut, dokud se rajčata lehce rozmačkají.
- Zpět na pánev přidáme oregano, tymián a rozmarýn. Dobře promícháme, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Opět přidáme kuřecí maso do pánve a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Vše necháme dusit ještě asi 10 minut, než je kuřecí maso plně propečené a dochucené. Občas obrátíme maso, aby se propeklé kousky otočily.
- Servírujeme s rýží nebo pečivem.